top of page

Kuka Tomi?

tomi-norha-kansikuva.jpeg
Tomi-Norha-Uman-Namu

Tomi Norha - ihminen

Synnyin vuonna 1969 Imatralla, mutta siellä en asunut kuin vuoden verran. Lapsuuteni asuin Turussa, Helsingissä ja Espoossa.


Koulut kävin musiikin siivittämänä Raisiossa, kasvoin keskimittaiseksi ja sopusuhtaiseksi. Ja varsinaissuomalaiseksi. 

 

Pian lukion jälkeen muutin Turkuun. Keskityin parin vuoden ajan soittohommiin, ja vuonna 1990 aloitin musiikkitieteen opinnot Turun Yliopistossa. 1996 muutin Jyväskylään opiskelemaan musiikkikasvatusta, ja veri veti takaisin Turkuun vuonna 1998.
 
Minulla on kolme jo aikuiseksi ehtinyttä poikaa, vaimo ja kaksi siperiankissaa. Uusperheessämme lapsia on kuusi. 

 

Nukun niin paljon kuin mahdollista. Nukun aamulla pitkään ja iltapäivällä otan päiväunet, en kovin pitkät mutta sellaiset sopivat. Puoli tuntia tai kaksikymmentä minuuttia, kolme varttia jos on erityinen syy ja väsymys. Päiväunien ottaminen on pelkästään järkevää, koska kokonainen päivä on ihmiselle liian pitkä aika pysyä skarppina. Päiväunien ansiosta en käy puoliteholla koskaan. 

 

Monipuolisuus

 

Parasta elämässä on monipuolisuus. Ettei jää tekemään sitä, mitä ennenkin on tehnyt. Musiikinopettajan työ on hyvä työ, koska tunneilla voi tehdä monenlaisia asioita. Mutta se ei tietenkään riitä, pitää puuhastella muutakin. 

 

Lenkkeilyn aloitin parikymppisenä, enkä vielä ole lopettanut. Hiihto tuli mukaan nelikymppisenä, kun ymmärsin ettei ole pakko hiihtää täysillä ja veren maku suussa niin kuin koulussa annettiin ymmärtää. Steppaamisen aloitin kun näin klarinetisti Kari Kriikun steppaavan sinfoniaorkesterin edessä. 

 

Liikkumistakin paremmin flow-tilaan pääsee luovien harrastusten parissa. Säveltäminen oli pitkään ykkösjuttu, mutta pikku hiljaa kirjoittaminen on mennyt sen rinnalle ja ohi. Säveltämisen ongelma on, että jos haluaa tehdä kunnianhimoista musiikkia, sitä ei juuri kukaan jaksa kuunnella. Kirjallisuudessa korkea ja matala voivat mainiosti elää rinnakkain, taide ja viihde eivät sulje toisiaan pois samalla tavalla kuin musiikissa.

Tomi Norha - kirjoittaja

Koulussa kirjoitin ainakin omasta mielestäni hassunhauskoja juttuja, ja äidinkielenopettaja Matti Peltonen nätisti käski tehdä muunkinlaisia tekstejä. En tehnyt.

 

Opiskelin yliopistossa musiikin lisäksi muitakin joutilaille ihmisille suunnattuja aineita kuten kotimaista kirjallisuutta ja filosofiaa.

 

Arvioita

 

Kymmenen vuotta myöhemmin istuin sitten Turun Sanomien kulttuuriosastolle kirjoittavien ihmisten bileissä samainen äidinkielenopettaja vieressäni, nyt kriitikkokollegana.

 

 Levy- ja konserttiarvosteluja  olen vuodesta 1995 kirjoittanut kuutisensataa, pääasiassa Turun Sanomiin. Uusi taidemusiikki on erityisalaani.

 

Kirjallisuusaiheinen blogi on olemassa siksi että muistaisin mitä on tullut luettua, ja uuden teknologian käytöstä musiikinopetuksessakin on tullut blogattua. 

 

Kaunokirjallisuutta

 

Kaunokirjallisia tekstejä olen kirjoittanut harrastuksena jo pitkän aikaa. Haaveena on koko ajan ollut saada jotain julkaistua.

 

Maaliskuussa 2017 novellini "Tsaikovskissa meillä on ongelma" voitti Type & Tellin järjestämän kirjoituskilpailun. Tuo novelli ilmestyi samana vuonna Kymmenen kulmaa -antologiassa. 

 

Syksyllä 2023 haaveeni muuttui todeksi: allekirjoitin kustannussopimuksen helsinkiläisen Lector-kustannuksen kanssa. ”Naarasperho”-romaani ilmestyy tammikuussa 2024. Aamuset-lehti kirjoitti joulukuussa 2023 kirjoittamisestani kivan jutun ja Turun Sanomissa ilmestyi haastatteluni 28. tammikuuta 2024 sekä Naarasperhon kirja-arvostelu (molemmat maksumuurin takana). 

naarasperho-kuvituskuva.png

Tomi Norha - soittaja

Sex Pistolsin Never Mind The Bollocks herätti minut alakouluikäisenä rockin riemuun, ja kaikkia myöhempiäkin musiikillisia ihastuksia on yhdistänyt vienon humoristinen tai ainakin ironinen ote omiin tekemisiin – siitä huolimatta, että Twisted Sister ei ollut se katu-uskottavin vaihtoehto.


Lukioikäisenä kitara oli ykkössoitin, ja levytysura aukeni Uman namu –yhtyeessä, joka teki Muoti vai kauneus -EP:n vuonna 1985 ja Ulvova mylläri -LP:n vuonna 1986. Spotify-julkaisu Ulvovasta mylläristä ilmestyi 1.1.2024 ja löydät sen myös Youtubesta. Lue levyn tarina levy-yhtiö Plastic Passionin sivuilta


Koska neljää kieltä on helpompi hallita kuin kuutta ja kuola valuu jne, soitin vaihtui bassoksi. Ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä kesänä 1988 soitin Samppalinnan kesäteatterin Outsiders-näytelmässä Streetburgers-kokoonpanossa niittitakki päällä.

Tomi-Norha-Streetburger

Isommille lavoille


Saman vuoden syksyllä liityin helsinkiläiseen Annica-yhtyeeseen, jonka kanssa keikka-avaruus laajeni Turun tienoilta koko Suomeen.


Pesti jäi lyhyeksi, sillä tammikuussa 1989 minusta tuli Boycottin bassonsoittaja, ja seuraavat viisi vuotta kierrettiin keikoilla vimmatusti: kaikki isot festivaalit, tanssilavat ja klubit tuli nähtyä, moneen kertaan. Kaksi levyä tehtiin, Lightning Strikes Back (1990), joka äänitettiin Los Angelesissa, ja Red (1992).


Kaikki bändit kootaan joskus uudelleen: Boycott keikkaili kokoelmalevyn tiimoilta kesän 2007, Uman namu koottiin Raisrock-juhlakeikalle 2009 ja Raision kaupungin 40-vuotisjuhliin 2014. 

 

Alkuvuodesta 2017 päädyin Korroosio-solisti Jarmo Hauhtosen soolobändiin, basistiksi tietenkin. Videoita ja Omilla teillään -levy tehtiin 2018.

Tomi Norha - säveltäjä

Uman namulle sävelsin ja sanoitin paljon. Sittemmin ymmärsin, että säveltäminen on erinomainen tapa tiskaamisen, imuroinnin ja ihmissuhdekeskustelujen välttelyyn. Varsinkin kun formulamenestystäkään ei enää ole tullut.

 

Sen jälkeen kun Turun Yliopiston musiikkitieteen laitoksen sävellyskursseilla tuli Jyrki Linjaman ja Harri Suilamon johdolla opiskeltua taidemusiikin saloja, poppikappaleiden rinnalla on syntynyt taidemusiikkia jota muut eivät ymmärrä, ja myös näyttämölle ja elävän kuvan taustalle ja jopa pesäpalloilijoiden nettisivulle on tullut sävellettyä. 

Tomi Norha - opettaja

Valmistuin Turun Yliopistosta filosofian maisteriksi 1995, pääaineena musiikkitiede ja sivuaineina kasvatustiede, tiedotusoppi, kotimainen kirjallisuus ja filosofia.

 

Vuonna 1998 sain valmiiksi filosofian lisensiaatin tutkinnon musiikkitieteestä, ja samana vuonna valmistuin Jyväskylän yliopistosta musiikinopettajaksi.


Valmistuttuani pääsin Puolalanmäen musiikkilukioon tuntiopettajaksi, ja 2002 sain viran Luostarivuoren koulusta ja lukiosta. Kun Luostarivuoren ja Lyseon lukiot yhdistettiin, opetettavaa oli entistä enemmän. Niinpä siirryin pelkästään lukion opettajaksi vuonna 2021. 

bottom of page